Jeesus, Pääsiäisen Kuningas

 

Koronaviruksesta huolimatta olemme käymässä pääsiäisen viettoon. Kaupasta ostetaan nyt runsaasti pääsiäissuklaata ja muita herkkuja, sekä koteja koristellaan keltaisilla narsisseilla, höyhenillä ja pikkutipusilla. Iloinen pääsiäinen on taas tullut ja uuden alkua kuvastavat nuo kotejamme koristavat kukat ja kananpojat.

Juuri pääsiäistä edeltävinä päivinä noin 2000 vuotta sitten ei kuitenkaan juhlittu, silloin oli vapahtajallamme Jeesuksella tuskaiset ajat. Rehellisesti sanoen olen aina vähän kiertänyt Raamatusta näitä kohtia, missä Jeesus rukoilee Getsemanessa, hänet kavalletaan ja annetaan Ylipappien ja Pilatuksen kuultavaksi, opetuslapset hylkäävät hänet ja viimeisenä Jeesus kuolee ristillä. Suurimpana syynä lukujen ohittamiselle olen pitänyt sitä, etteivät ne nyt juuri ole ajankohtaisia, ja että Jeesuksen kärsimyskuolema noissa evankeliumin teksteissä on liian rankkaa luettavaa. Kun Mestarimme otettiin kiinni ja häntä pahoinpideltiin, niin olisinko minäkin silloin peloissani kieltänyt Jeesuksen niin kuin Pietari teki? Jeesus sanoi viimeisellä ateriallaan opetuslapsille: ”Sillä on kirjoitettu, minä lyön paimenta ja lauma hajotetaan.”-Matt. 26:55-56 Ja juuri niin kävi. Jeesus joutui käymään yksin Hänelle tarkoitetun kärsimyksen polun kohti ristin kuolemaa.

Mikä oli sitten ristiin naulitsemisen syy? Se oli syy, miksi saamme juhlia tänäänkin. Se oli INRI. Joh. 19:22.21-22 ”Ja Pilatus kirjoitti myös päälle kirjoituksen ja kiinnitti sen ristiin; ja se oli näin kirjoitettu: Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas. Niin juutalaisten ylipapit sanoivat Pilatukselle, ”Älä kirjoita: Juutalaisten kuningas, vaan että hän on sanonut: Minä olen juutalaisten kuningas.” Pilatus vastasi, ”Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.” Pilatuksen täytyi kirjoittaa totuus. Jeesus on edelleen juutalaisen kuningas ja Jumalan poika. Tätä tosiasiaa oli kuitenkin vaikea Ylipappien ja koko kansan niellä, niinpä Jeesuksen oli kuoltava. Ylipapit kun ajattelivat, että Jeesus tekee Jumalan pilkkaa osoittamalla olevansa itsekin Jumala. Mutta tekikö Jeesus Jumalan pilkkaa? Jos hän ei olisi Jumalan poika, ei meillä olisi toivoa. Pääsiäistä tuskin viettäisimme, mutta koska Jeesus on todella Jumalan poika, hän ei ainoastaan kuollut ristillä, vaan voitti kuoleman kuolemalla ja haki kuoleman ja tuonelan avaimet. (ilm. 1:17-18)

”Mutta kuudennesta hetkestä alkaen tuli pimeys yli kaiken maan, ja sitä kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen asti. Ja yhdeksännen hetken vaiheilla Jeesus huusi suurella äänellä sanoen: ”Eeli, Eeli, lama sabaktani”? Se on: `Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?”…Niin Jeesus taas huusi suurella äänellä ja antoi henkensä. Ja katso temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti, ja maa järisi ja kalliot halkesivat, ja haudat aukenivat ja monta nukkuneidenpyhien ruumista nousi ylös. Ja he lähtivät haudoistaan ja tulivat hänen ylösnousemisensa jälkeen pyhään kaupunkiin ja ilmestyivät monelle. Mutta kun sadanpäämies ja ne, jotka hänen kanssaan vartioivat Jeesusta, näkivät maanjäristyksen ja mitä muuta tapahtui, peljästyivät he suuresti ja sanoivat: `Totisesti tämä oli Jumalan Poika.”
Matt. 27: 45-46,50-54.

Jos olisin saanut olla paikan päällä seuraamassa näitä tilanteita, varmasti oma uskoni olisi vahvempaa. Muutamat saivat; muun muassa sadanpäämies ja joitakin naisia Galileasta. Mutta ymmärsikö tämä sadanpäämies, miksi Jumalan poika kuoli? Hän kuoli meidän syntiemme tähden, sen tähden, että meillä olisi ikuinen elämä Hänen kanssaan taivaassa. Uskomalla Jeesuksen sovitustyöhön ristillä ja katumalla omia syntejämme, saamme pelastuksen, eikä meitä tuomita kadotukseen. Aivan kuten Jeesus antoi synnit anteeksi ryövärille, joka oli hänen toisella puolellaan ristillä, saamme mekin vastaan ottaa hänen armonsa ja uskoa, että se veri mikä ristillä vuosi, tuli meidän päällemme ja se puhdistaa meidät synneistä. Se on Jeesuksen veri, uhraus, ja suurin rakkauden osoitus jokaiselle, kuka vain haluaa tämän suuren lahjan vastaan ottaa.

Jeesus ei vain kuollut ristillä, vaan Hän nousi kolmantena päivänä ylös kuolleista, ja ilmestyi sitten ensin naisille haudalla ja sitten opetuslapsilleen, myös Pietarille. Jeesuksen ylösnousemus on se voitto, mitä juhlimme nyt pääsiäisenä. Hän elää ja uskomalla häneen, saamme mekin viettää iäisyyden Hänen kanssaan.

Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut. Apt. 16:31.

Siunattua pääsiäistä sinulle.

 

 

Discover more from Pietarsaaren Saalem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading