Viisi äitiä

 

1. Oma äiti

Jo varhaisessa vaiheessa äitini jäi ainoaksi suurperheen elättäjäksi isän kuolonkolarin jälkeen. Äiti jäi siitä onnettomuudesta henkiin, vaikka loukkaantuikin vakavasti. Hän oli sitkeä, monitaitoinen uurastaja, joka hankki lisätienestiä perheelleen kutomalla mattoja.

Kun köyhän kodin vähäiset lastenkirjat oli luettu, kyselin äidiltäni, mitä nyt lukisin. Hän mietti hetken ja vastasi sitten: ”Onhan vielä Raamattu.” Niinpä aloinkin 10-vuotiaana lukea sitä ja kesän mittaan sain ”urakan” valmiiksi. Silloin sain ”uudestisyntyä Jumalan elävän ja pysyvän Sanan kautta” (1.Pt.1:23).

Yksi äitini rakkaimmista raamatunkohdista hänen ”mannalappujensa” joukossa oli tämä: ”Sitä varten minä olen antanut sinun säilyä, että…minun nimeni julistettaisiin kaiken maan päällä” (2.Ms.9:16). Hänen pojastaan tulikin lähetystyöntekijä, joka äidin esirukousten siivittämänä on saanut viedä pelastuksen ilosanomaa moniin maihin.

 

2. Lasteni äiti

Olen kovin kiitollinen Jumalalle siitä – ja lähetystyössä olen sen huomannut – että ”kahden on parempi kuin yksin, sillä heillä on vaivannäöstänsä hyvä palkka.” (Srn.4:9)

Kelpo vaimon ”arvo on helmiä kalliimpi. Hänen miehensä sydän häneen luottaa, eikä siltä mieheltä riistaa puutu. Hän tekee miehellensä hyvää, ei pahaa, kaikkina elinpäivinänsä”. (Snl.31:10-12) ”Suunsa hän avaa viisauden sanoihin, hänen kielellään on lempeä opetus. Hän tarkkaa talonsa menoa, eikä hän laiskan leipää syö (j. 26-27) 

”Hänen poikansa nousevat ja kiittävät”. (j.28) ”Ylistetty se vaimo (ja äiti), joka Herraa pelkää.” (j.30)

Niin paljon kuin poikiani rakastankin, käytännössä en osaa osoittaa sitä niin hyvin kuin heidän äitinsä.

Kun pojat tänäkin keväänä toivottavat Sinulle, Marja, hyvää äitienpäivää, minäkin haluan kiittää Sinua kaikesta ja toivottaa edelleen Jumalan siunausta ja johdatusta yhteiselle taipaleellemme, mille Hän on meidät armossaan kutsunut.

3. Vaimoni äiti

Vaikka anoppini (mother-in-law) on jo 93-vuotias, vieläkin hän päivittäin rukoilee, lukee Raamattua sekä hengellisiä kirjoja ja lehtiä. Aviopuoliso, saarnamies, on jo ajat sitten muuttanut taivaankotiin, mutta tytär toimii vielä evankeliumin asioilla.

Pitkän elämänsä aikana vaimoni äiti on saanut kokea Jumalan moninaista apua, huolenpitoa ja lohdutusta, niin kuin Pietarin anoppikin aikanaan: ”Kun Jeesus tuli Pietarin kotiin, näki hän hänen anoppinsa makaavan sairaana kuumeessa. Niin hän koski tämän käteen, ja kuume lähti hänestä; ja hän nousi ja palveli häntä.” (Mt.8:14-15)

4. Rufuksen äiti

Roomalaiskirjeen 16. luvussa Paavali lähetti terveisiä ystävilleen, jotka olivat ”nähneet vaivaa Herrassa” (j.12)

Hän osoitti tervehdyksen myös Rufukselle, joka luultavasti oli Jeesuksen ristinkantajan, Simon kyreneläisen, poika (Mk.15:21).

Terveiset menevät Rufuksen äidillekin, jolla näyttää olleen tärkeä rooli apostolin elämässä. Tuo väkevä lähetystyön pioneeri kirjoittaa hänestä näin: ”joka on kuin äiti minullekin”. (j.13)

 

5. Jeesuksen äiti

Luukkaan evankeliumin alussa kerrotaan siitä, kuinka enkeli ilmestyi nuorelle naiselle ja sanoi hänelle: ”Älä pelkää, Maria; sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus”. (Lk. 1:30-31)

Vaikuttakoon Marian vastaus meissäkin halua luovuttaa itsemme Herran käyttöön. Näin hän vastasi Jumalan kutsuun: ”Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sanasi mukaan.) (Lk.1:38)

Muistamme, kuinka Jeesus teki ensimmäisen ihmeensä Kaanan häissä. Voimme ottaa oppia siitä, mitä hänen äitinsä siellä sanoi palvelijoille:

”Mitä hän teille sanoo, se tehkää.” Jos näin teemme, mekin saamme kokea vielä ihmeitä Jeesuksen seurassa!

Discover more from Pietarsaaren Saalem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading